Translate

marți, 9 august 2011

Sosul de iaurt si usturoi cu mult patrunjel proaspat

Usturoiul si iaurtul fac casa buna impreuna.

Este foarte greu sa-l conving  pe pustiul meu sa manance usturoi crud. NU este un fan al gustului si mirosului de usturoi.

 Si de data asta a trebuit sa-mi pun mintea la contributie si sa-l fac sa manance usturoi.

Combinatia de usturoi pisat in mojar cu sare grunjoasa neiodata, cu zeama de lamaie, ulei de masline extra virgin, iaurt, ceapa verde sau rosie si mult patrunjel proaspat tocat, este favorita fiului meu.

Pentru asta folosesc
3 catei de usturoi
Sare grunjoasa neiodata
1 ceapa rosie sau verde
250 g iaurt 2%
¼ lamaie stoarsa
Ulei masline
Patrunjel proaspat.







Exista si varianta cu smantana 12%, dar cu mai multe calorii si colesterol.

Varianta cu iaurt este sanatate curata, si o folosesc ca topping pentru legume fierte, salate, creveti prefierti, orez basmati, peste, etc. Retete recomandate de mine pentru sportivi.

In cazul in care vreau sa dau un pic de culoare si sa adaug arome diferite, folosesc boia de ardei dulce, busuioc proaspat, menta, ghimbir, chimen, etc. Toate combinatiile sunt aspectoase si delicioase.

Tabel nutritional:
Aliment
Grame
Calorii
Proteine
Lipide
Carbohidrati
Fibre
Aproximari
Iaurt 2,8% natural
250
135
7.8
7
10.3
0
1 cutie mare = 1 kg
Usturoi
15 
20.6
1
0
3.9
0
1 capatana = 40 g
Ceapa rosie
50 
19.5
0.6
0.1
4.2
0.7
1 felie = 10 g
Ulei de masline extra virgin
30 
246.6
0
27.4
0
0
1 sticla = 1000 ml
TOTAL
345
421.7
9.4
34.5
18.4
0.7

4 comentarii:

  1. Sosul acesta poate fi agaudat peste absolut orice: legume, orez, carne ....eu il mananc chiar si asa, simplu.
    Cu smantana este mai gustos, dar incerc sa il prepar cu iaurt ca-i mai sanatos:))

    RăspundețiȘtergere
  2. pot sa adaug si mascarpone? ):):)marina

    RăspundețiȘtergere
  3. Poti sa-l faci direct cu smantana in loc de iaurt, in felul acesta nu mai ai nevoie de mascarpone, dar bineinteles ca daca tu vrei poti sa adaugi mascarpone...:)

    RăspundețiȘtergere